Followers

Monday, November 13, 2017

new job new me

yeah. i got my new job.

bukan segempak macam angan2..tapi..at last..i'm right on my track.

as i am excited to start a new job..something happen in my belly. 😨😨😨

yeah.

I AM PREGNANT!!

surprise enough for me. as i (and Din) didn't expected it at all..and aku sangat positif mase buat keputusan nak resigned dari company lama. sebab keje baru aku ni need me to travel at least 60km (in total) from my house. not to mention terrible traffic jam (not as bad as KL but the worst in JB).

masa tu macam, it's ok. it's nothing compare to the experience i will get.

but..after 2 weeks starting my new job. and had so much fun travelling back and forth from pasir gudang to tampoi everyday(duhhh..) the UPT test took us all by surprise.



memula, aku check sebab aku ade mabuk n pening n sgt penat..so..i assume yg long journey to work takes it tolls la..aku amek MC haritu n just baring2 pagi tu sebab waktu malam je aku pening2 xlarat sgt..so..aku search kat google what is the cause.. n ofkos la 1st result die is PREGNANT. tp ak skroll lagi cube cari kemungkinan yang lain..and aku yakin ak stress..yela sebab workload aku bertambah..nak adapt ngan environment baru lagi. n meeting new people.n yeah..missing my old office.huhuhuhu.

x terlintas pon yang kemungkinan aku pregnant..

that morning sambil baring aku just macam..what if?..so aku test..luckily i have another 2 test stick yang aku beli saing2 ngan OPK test aku dulu ade lagi..(kalau xtau OPK sile check google) so amek satu n terus gi buat check.

xsampai 3minutes pon die dah naik 2 line. n line tu sgt pekat. just refer the picture. aku terus lari masuk bilik amek lagi satu..sebab i just can't believe my eyes. and it shows the same result. aku lari gi bawah amek phone and whatsapp Din. aku suspect die blom pon sampai site mase tu. sementara tggu die reply...aku search ape je sebab yang boleh buat UPT stick tu rosak. n kemungkinan test aku tu positive but actually i am not pregnant.(get it?)

n macam yang aku jangka..Din reply dengan terkejut nya..n die typing....lpas tu snyap..tp xde reply pon..i guess die pon tgh terkejut cam aku..sebab the other day die baru je ejek aku sebab aku lembik je balik keje..and aku nye respond like "entah2 saye pregnant x?" n we laugh it off. n the next day, the stick told me i am pregnant. what you expect.

aku suruh die half day and belikan aku another UPT test. so in total i took 3 tests just to confirmed.
n test ke 3 tu aku buat time tgahari (the concentration of HCG should be decrease as we drink) but the test is CLEARLY POSITIVE. so kitorang g jumpe doktor n Din still lagi xcaye..aku dah sikit conviced la dengan those test result..

n just nak confirmation ngan doktor..n doktor buat scan n approximately he/she was 6 weeks old that time.

spot the tiny dot? that's her(or him)
and..today as i'm writing she/he is 9 weeks old. so far i just got minor morning sickness that happened during night time..cause we(me and my future baby) is so manja dengan Din..balik keje nampak Din..and we give up to the morning sickness thingy. n we r so clingy and Din also..he tend to get emotional. yeah he is.

so...happy sangat plus everyone is excited since we are waiting nearly 3 years for a baby..n sangat berharap die membesar degan sihat n kuat kat dalam tu. besar baik2 so that nanti bile keluar kite bole main mekap2.(kalau pompuan laa) or bole join Din minat Chelsea sesame (kalau lelaki..hhuhuhu)


p/s : too early to tell but i think it's a girl :)
p/s/s : minggu ni buat buku pink. hopefully everything went smoothly and kite bole g jalan2 IKEA tebrau.HAHAHAHAHA

Friday, March 24, 2017

how writing help me heals


well..benda yang buat aku emosi..i've just got news from my in-laws yang adik ipar aku pregnant for her second child. happy tapi sedih. i am wondering why it's hard for us to get pregnant while others around me so easy to have that. but i know the answers.it's just not the time yet.

it's fine to be sad isn't it?

i feel it's unfair. why can't He give me one child when He can give to others?
why He can't ease my life while He can do it to others?

then..i realized..

kenape aku x bole jaga solat aku macam orang lain?
kenape aku x usaha lebih macam orang lain?

so..now, i need to stop questioning Him why i can't get what i want from Him..but start questioning why i can't be the best for Him. i guess He just want me to remember Him more before He give me what i want.

writing heals me. because i find the answers for all my inner self conflict.

Thursday, December 8, 2016

2016 : Mat's life

dah lame sangat tinggal blog..sebab ade insta..n thanks a lot for that..but..my year end review..it's been ups and downs moment this year.

so..the review is here..:



2016 : Mat's life

-the EXCITING MOMENT
the most exciting moment for me is when i knew i was PREGNANT (NOVEMBER 2016). not for long..but yeah, this year i got pregnant.mase tu sgt excited..even sekejap sangat ak rase happy (sebab aku miscarriage) but still it was the best and exciting moment for us.

-the SWEETEST MOMENT
ok. yang ni memang aku pilih masa aku keguguran. masa ni aku memang sangat sedih..n of course Din la org yang paling down selain aku..tapi..the way die jaga aku masa malam lepas balik dari buat procedure kat hospital tu mmg buat aku cair..the way die tenangkan aku..n i fell for him all over again.

-the CRITICAL MOMENT
bila adik pompuan aku bagitau die nak kawen..die inform nak kawen bulan 1..out of nowhere and she getting married on May.so..tungkus lumus buat wedding die..gosh!!

-the ROMANTIC MOMENT
the way he took care of me when i was extremely sad.

-the SPONTANEOUS MOMENT
pergi KL hari sabtu, balik ari ahad.haha

-the THANKFUL MOMENT
1st, aku dapat kerja..even x seperti yang aku harapkn..tapi..aku dah ade gaji sendiri sekarang n mampu nak tolong org lain.

2nd, akhirnya aku rasa adenya satu lagi nyawa dalam badan aku..even utk 5 minggu..n benda yang jadi change the way i live..it gave me sensitivity.

-the TEARFUL MOMENT
bila aku tengok positive UPT test, 1st time scan even besoknye aku gugur..tapi masa tu aku sangat bahagia.


-the UNFORGETTABLE MOMENT
masa aku kena buat procedure cuci rahim aku..it scares me..sebelum aku gi hospital masa dekat rumah n tandas mcd..janin aku dh keluar..so sampai hospital doktor just attend aku untuk check ade lagi x saki baki kat dalam rahim aku..
n first time i felt so embrassed sebab yang attend tu doktor lelaki plus..he is soooo young..gosh!! tapi masa tu tengah sedih..so redha je la dak...hehe

-the MOST CHERISH MOMENT
all of my time with my favourite person in the worlds!

Tuesday, June 21, 2016

viral post

puasa..lagi dalm 2 minggu lagi raya..tahun kedua puasa as bini orang..tahun pertama puasa sambil kerja..(tahun lepas xkeja..ngulor je)

quite tough sebab belajar uruskan masa ngan uruskan hal rumah..balik keja pon xmenentu..so memang aku skip2 la masak berbuka..buka puasa umah mak aku..xpon beli je la..lucky me sebab dapat husband yang sangat memahami kalau aku beli je..or terlajak bangun sahur..die redha je..

hahaha..sorry.

disconnected ngan cyber world for 1 day sebab siapkan kuih raya..bukak2 je internet pagi tadi..

PAPPPP!!

who the hell is Hafiz Hamadan?!(pardon me..if i get his name wrong)
and my news feed is full with his story..

so..long story short..he is Insta-famous and have a girlfriend..and he is so lovey-dovey towards his girlfriend. so..on her 22nd birthday..he treated her to fancy dinner, white limousine ride and big rose bouquet..not to mention photographer to capture all the 'candid' moment.

and it created a huge wave of responses to all the netizen. a positive and also negative responses..

personally..

sapa yang xnak dilayan camtu dari orang yang kita sayang..rasa dihargai..n aku rasa tu hak dia la nak spent duit die camne..tapi bagi2 orang yang melihat ni..n tag pasangan masing2..ngan harapan dorang pon akan dilayan sebegitu rupa..please..please stop..
dulu..aku pon pernah rase cmtu gak..kalau bole nak dilayan camtu..tapi lepas dah kawen..aku realize yang kita ni berpijak di bumi yang nyata..bukan semua nasib manusia sama..please stop comparing your life with others..

tolongla appreciate yang ade jugak lelaki yang nak kat korang..n saba ngan perangai korang bile korang mengamuk jeles xtentu pasal..xyah nak jeles sangat yang pakwe die sweet tahap gaban..beli hadiah mahal2..sebab kita xtahu ape yang dorang pernah lalui untuk dapatkan semua tu..

ade satu post akak ni..memang betol..bile ko dah kawen..sume benda dah buat korang rase seronok..bagi aku la..dah jadi bini dia..baru ko paham cara hidup die..n lebih appreciate pakwe kita tu..sebab..dulu mase bujang ko xtau camne die keje n saving duit nak belikan ko hadiah yang ko tag..tau2 je dapat..dah kawen baru ko tau..n mase tu..serious talk..ko nak amek hadiah tu pon berat tau..

serious talk guys..sekarang ni..kalau aku kata aku nak gi hangout..bukan nak spend duit tengok wayang, makan or belanje bukan2..tapi..just nak keluar pusing round Tesco, Mydin or Jusco..bukan nak shopping tapi saje tengok barang..bile aku cakap aku nak kuar makan..bukan nak makan kat
restoran 5stars..tapi cukup belanja aku makan warung je dah buat aku senyum lebar..late night drive pon dah hepi bhaiii..nak mewah2 ni tunggu gaji masuk la..tu pon tengok berape banyak bil nak kene bayar..sikit expenses on bills more expenses on me.!!hehe..

syukur la ngan pakwe korang..aku dulu lame membujang tau..siyes LONELY!!

nah.hadam.!


Thursday, May 19, 2016

jodoh



jumpe benda ni kat FB..

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

jodoh tu misteri..ko pusing satu dunia pon sebab nak cari yang lain..kalau tu jodoh ko xkemane gak.


Tuesday, May 17, 2016

pregnant

stumble across this last night.


credit to Yard, written by DenaBahrin

it really depressing to admit the fact that you are not like anyone else. and there's a people who judge us like they are God.

it become more depressing for me now that my sister is married and its feel like a race for me.
just remember your words hurt. u don't know how much they are struggle to get pregnant. it's not because they are infertile , it is not their time yet.

pernah dulu masa baru kahwin kawan baik aku pernah pesan..

"jangan risau sangat..let the nature do their work..janji ngan aku jangan consume any product"

reason why she talk to me like this..because her sister had tried all sort of 'fertile product' just to get pregnant, thanks to all the 'medical opinion' from all sort of people who easily judge by the rule 

"dah setahun kawen, xkan xpregnant lagi.xsubur la tu"

n as the result..the product make her womb extremely fertile and she needs to undergo surgery or else she will get cancer.!! but..Allah did granted her wish..after 3years of marriage they get a healthy baby boy.

u never know guys. He knows best for you. doa yang baik2 utk dorang..bukan put the blame on us.

n for those who are so busy why i am not pregnant yet..here is my answer..

KO INGAT SENANG NAK BUAT ANAK??!



aren't we too cute to have a babies yet? :)

Thursday, May 5, 2016

MAY ENTRY (1)

ok.this month..kitorang dapat family baru!!!

yeah..dapat adik ipar baru..adik no 2 aku nak kawen.!
Alhamdulillah..sampai pon jodoh budak gemok tu.

so..sume orang tengah busy gile sebab nak setel kan sume benda..majlis kawen die 6&7 mei ni..so..tingal dalam 2-3 hari je lagi..aku rasa lagi nervous dari si gemok tu.haahaha

tapi sume nye ok je..seronok jugak..



gubahan ni idea aku..so..berminat? PM tepi. :)